Blog Groep Caenen over vastgoed, beleggen, investeren in immobiliën

Groep Caenen speelt in op groeiende vraag naar assistentiewoningen.

29-01-2016 - Groep Caenen mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen. Een leeftijd waarop een mens al eens aan zijn pensioen begint te denken, maar Groep Caenen zet de laatste jaren ook in op het pensioen van anderen. “De algemene tendens is dat veel mensen te snel naar een rusthuis gaan” zegt zaakvoerder Gregory Caenen.

"De immogroep die mijn grootvader in 1966 oprichtte, is ondertussen sterk gedifferentieerd”, vertelt Gregory Caenen. “Het begon met één immokantoor in Middelkerke. Ondertussen zijn dat er tien, één in bijna elke kustgemeente. Daarnaast doen we al ruim twintig jaar projectontwikkeling aan de Belgische kust, op de lijn Roeselare- Diksmuide-Veurne, en vanuit ons kantoor in De Panne ook in Noord-Frankrijk (Zuidcoote, Bray-Dunes en Duinkerke). Verspreid over een 93-tal gebouwen bouwden we 1.330 appartementen. Los daarvan hebben we ook Groep Caenen Capital Fund, een obligatiefonds waarmee we 65 miljoen euro investeren in projectgronden verspreid over heel België, met de klemtoon op Vlaanderen.” 

Groep Caenen Capital Fund investeert 40% in residentieel vastgoed, 35% in assistentiewoningen en 25% in studentenflats. Gregory Caenen: “Wij kopen de gronden en geven die met recht van opstal aan de projectontwikkelaar of aannemer voor een periode van maximaal vijf jaar. Wie een pand verwerft, koopt dus de grond aan ons en de constructiewaarde aan de aannemers. Momenteel zijn 2.000 units in ontwikkeling. Op het vlak van assistentiewoningen voor senioren zijn we met projecten bezig in onder meer Sint-Niklaas, Kluisbergen, Zulte, Waregem, Oostende en Tongeren. Er is steeds meer vraag naar. Rusthuizen kosten veel meer aan de overheid, en er is een vergunningsstop tot 2019. Een assistentiewoning biedt de ideale combinatie van comfortabel en autonoom wonen, maar met zorg wanneer die nodig is.”

“Erkende assistentiewoningen zijn beter voor de levenskwaliteit van de senior en voor de overheid.”

Zo’n assistentiewoning moet voldoen aan specifieke architecturale voorwaarden, zoals bredere deuropeningen, handvatten in de douche, draaicirkels voor rolstoelen en geoptimaliseerde drempelhoogtes. Groep Caenen bouwt alleen erkende assistentiewoningen. “Dat houdt in dat je na het krijgen van de bouwvergunning een contract moet afsluiten met een erkende uitbater die zorg levert op basis van een dagprijs”, vertelt Gregory Caenen. “Erkende assistentiewoningen hebben het voordeel dat ze voldoen aan de 12% btw-regeling en vrijgesteld zijn van onroerende voorheffing. De uiteindelijke verkoop- en dagprijs zijn gebaseerd op een marktonderzoek door de zorguitbater, en houden onder andere rekening met het gemiddelde pensioen in die gemeente. Dat moet matchen met de huurprijs en het rendement voor de eigenaar.” Wat opvalt, is dat Groep Caenen vooral inzet op assistentiewoningen in het binnenland en weinig aan de kust. “De Belgische kust vergrijst inderdaad sterk, maar wie hulpbehoevend wordt, trekt vaak terug naar de familie in het binnenland. Bovendien zijn aan de kust grote stukken grond – voor bijvoorbeeld 60 units – met een ligging dicht bij het centrum wel heel schaars geworden”, besluit Gregory Caenen.

Meer info over onze assistentiewoningen? Klik hier.

(c) Artikel Ondernemers West-Vlaanderen (VOKA) - januari 2016

Geschreven door Groep Caenen