Blog Groep Caenen over vastgoed, beleggen, investeren in immobiliën

Investeren in zorgvastgoed

20-11-2015 - De toenemende vergrijzing leidt tot een aangepast woonbeleid. Assistentiewoningen worden volop bijgebouwd. Investeren in zo'n woning is de moeite waard.

Vandaag is één op de vijf vlamingen ouder dan 65 jaar. In 2030 stijgt dat naar één op de vier. Het woonbeleid moet hier stilaan worden aangepast. Senioren blijven graag langer thuis wonen, maar hoe langer hoe meer 75-plussers verhuizen naar een assistentiewoning. Die woningen voor senioren zijn verre van nog de serviceflats van weleer.

REGELGEVING

Assistentiewoningen zijn afgestemd op de behoeften van senioren: met een maximale toegankelijkheid, aangepast sanitair en stopcontacten op comforthoogte, een praktische badkamer en keuken. Ook zijn deze duurzame woningen tot in alle puntjes afgewerkt, met inbegrip van een noodoproepsysteem, videocommunicatie of toegangscontrole.

Het grote voordeel aan investeren in zorgvastgoed ligt bij het zorgloze aspect. Je hoeft je niets aan te trekken van administratie en regelgeving. Je koopt het appartement als investering en ontvangt een huurrendement. Een assistentiewoning kopen gebeurt alleszins in de meeste gevallen met oog op verhuur. Toch heb je hier meteen een stok achter de deur. Als bijvoorbeeld jouw partner komt weg te vallen, kun je na maximum zes maanden intrekken in jouw aangekochte woning.

PERFECTE LOCATIE

Eens je overtuigd bent van de waarde van zorgvastgoed, kan je uitkijken naar welke investering je wil doen. Kies voor een locatie met faciliteiten in de buurt. Die trekt ongetwijfeld actieve senioren aan. Het merendeel van de assistentiewoonprojecten ligt op toplocatie, net om alles kortbij de hand te hebben. Nog mooier is wanneer de assistentiewoningen deel uitmaken van een groter project, waar ook gezinnen zich huisvesten. Bij elk project is er ook aandacht voor groenelementen en rust.

KWALITEITSLABEL

Voorts zal je ook moeten beslissen of je opteert voor een erkende assistentiewoning. Kies je voor een erkenning, dan impliceert dit een kwaliteitslabel en een aantal financiële voordelen. Maar de woning moet dan ook aan een hele reeks verplichtingen voldoen, zoals kwaliteitseisen rond zorgverlening, omkadering en infrastructuur. Deze eisen vallen ten laste van de beheersinstantie. De investeerder en eigenaar ondervindt er niets van. Overweeg je de investeringsstap te zetten, pols dan zeker eens bij Groep Caenen over het wat en hoe.

Tot slot rest je nog de vraag hoe de investering verloopt. Je kunt opteren om volledig zelf in de woning te investeren. Om minder successierechten te hebben kun je de woning aankopen in vruchtgebruik en de naakte eigendom op naam van de kinderen laten zetten.

Bekijk ons aanbod hier.

 

 

Geschreven door Groep Caenen