Blog Groep Caenen over vastgoed, beleggen, investeren in immobiliën

Appartementen aan Vlaamse opmars bezig.

30-10-2015 - De appartementen winnen aan populariteit bij de Vlaming. Een huis met een tuin is niet langer de standaard.

In de eerste 5 maanden van dit jaar was 60 % van alle bouwvergunningen bestemd voor appartementen. Dat percentage ligt aanzienlijk veel hoger dan twintig jaar geleden. Toen gebruikten 65 % van de Vlamingen een bouwvergunning om hun droomhuis te bouwen.

De ommekeer kwam er in 2009, toen de economische crisis toesloeg. Het aantal bouwvergunningen voor een woning daalde toen tot hetzelfde niveau als het aantal bouwvergunningen voor appartementen. Dat schrijft De Tijd.

Jongeren die de drukte willen opzoeken, 2-verdieners die de files willen vermijden of babyboomers die niet langer behoefte hebben aan een riante woning kiezen almaar vaker voor een appartement in het centrum van een stad.

 

Het prijskaartje

Ook de kosten die komen kijken bij de bouw van een nieuwe woning schrikken veel Vlamingen af. Zo zijn nieuwbouwprijzen de afgelopen jaren sterk toegenomen, terwijl het loon van de Vlaming nauwelijks is gestegen.

Volgens Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, is het prijskaartje van een nieuwbouwwoning de afgelopen jaren door de strengere regels aangedikt met € 20.000.

Die prijsstijging is dit jaar sterk voelbaar op de bouwmarkt. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe huizen in de eerste 5 maanden van dit jaar ligt 17 % lager dan het gemiddelde in de eerste vijf maanden van de periode 2008-2014. Bij appartementen bleef de daling beperkt tot 3 %.

Een andere trend die dit jaar de kop opsteekt: de Vlaming kiest almaar vaker voor kleinere ruimtes. In de jaren 80 was een appartement van ongeveer 125 m2 de standaard. Sinds 2009 bedraagt de gemiddelde oppervlakte van een appartement 65 m2. Een huis is vandaag gemiddeld 140 m2 groot. De strengere normen en dure grondprijzen spelen een almaar grotere rol bij de woonkeuze.

bron: Money Talk.be klik hier voor artikel

 

Geschreven door Groep Caenen