Blog Groep Caenen over vastgoed, beleggen, investeren in immobiliën

Belg was nooit zo actief op vastgoedmarkt in 2016.

26-01-2017 - De Belg was nooit eerder zo actief op de vastgoedmarkt als in 2016. Het aantal transacties lag 8,2 % hoger dan in 2015. Dat blijkt uit de Notarisbarometer. Als verklaring voor het recordjaar wordt verwezen naar de lage rente en naar de vergrijzing. De prijs van een woonhuis bleef vrij stabiel, terwijl appartementen en bouwgronden wel opnieuw duurder werden.

Concrete cijfers over het aantal vastgoedtransacties geeft de Notarisbarometer niet, maar wel dat er een forse toename was het afgelopen jaar (+8,2 %). In Vlaanderen werd zelfs een toename met 13,6 % geteld. En ook 2015 was er al een stevige groei van 6,4 % op jaarbasis. 

De notarissen verwijzen onder meer naar de lage rente, waardoor zowel jongeren als investeerders kozen voor vastgoed, “ook in nieuwe vormen zoals garageboxen, hotelkamers of studentenkoten”. Daarnaast speelt ook het vergrijzingseffect: oudere mensen ruilen hun woning in voor een appartement of een vorm van begeleid wonen.

Kleine appartementen worden duurder

Appartementen in ons land kosten gemiddeld 212.465 euro (217.868 euro in Vlaanderen) of 3,6 % meer dan in 2015. Vooral de eenkamerappartementen werden duurder (+3,2%), als gevolg van het groeiend aantal alleenstaanden dat op zoek ging naar een appartement, luidt het.

Wenst u meer info over de vastgoedprijzen en statistieken, klik hier.

 

Bron: Vastgoedbarometer + nieuwsblad.be 

Geschreven door Groep Caenen